Schedule

Cape Breton University – COHERE Agenda – Thursday, October 13, 2016
9:30 – 10:00 am Registration with continental breakfast in (Verschurn Centre – Atrium)
10:00 – 10:30 am Welcome (Verschurn Centre – Atrium)
CS 101 B260 – C B260 – B
10:30 – 11:10 am Concurrent Session 1 Presenter: Kara Thompson & Braydon Hooper (40 mins) Technology Loan Program in a Community College Library: Decreasing Barriers to Education Presenter: Michael Power & Wendy Kraglund-Gaultier (40 Mins) When Continents Collide: Instructional Design encounters Learning Design Presenter: Catherine O’Brien (40 mins) Well-Being for All, Sustainably (VIRTUAL)
11:10 – 11:40 am Coffee Break – CS 101
11:40 – 12:20 pm Concurrent Session 2 Presenter: Gráinne Conole (40 mins) Critical changes in our field: An open discussion Presenter: Chad O’Brien (40 Mins) Cross Cultural Learning Online Presenter: Sawsen Lakhal & Michael Power (40 mins) Online learning in higher education in Quebec
12:20 – 1:00 pm Lunch in the Atrium
1:00 -1:20 pm Welcome adresss from Yukon VPA, CBU President and the Dean, Extended Education, U of M in (B260- C)
1:20 – 2:20 pm Anita Gurumurthy, Executive Director, IT for Change, India – Keynote (VIRTUAL) in (B260-C)
2:20 – 3:10 pm Coffee Break – CS 101
3:10 – 4:10 pm Dr. George Siemens, Executive Director of the Learning Innovation and Networked Knowledge Research Lab, University of Texas – Keynote (VIRTUAL) in (B260-C)
4:00 – 4:10 pm Break
CS 101 B260 – C B260 – B
4:10 – 4:50 pm Concurrent Session 3 Presenter: Bonnie Stewart (40 mins) Getting Past Preaching to the Choir: #ed 1 to 1 as a Model for Scaffolding, meaningful Networked Participation Presenter: Alexander McAuley (40 Mins) The Nunavut MEd -Equitable access to graduate education for Inuit educators Presenter: Frederic Fovet (40 mins) Online learning: Accessibility Opportunity or Source of Barriers
6:00 – 8:00 pm Reception at the Cambridge Suites Hotel
Cape Breton University – COHERE Agenda – Friday, October 14, 2016
8:30 – 9:00 am Continental Breakfast in (CS 101)
CS 101 B260 – C B260 – B
9:00 – 9:40 am Concurrent Session 4 Presenter: Kathy Snow, Leslie Wardley & Lorraine Carter (40 mins) Experiential Learning in Online Distance Education Settings: Seeking Equitable Opportunities through Strategy and Disposition Presenter: Kerry Doyle (40 mins) Voices from the Edge – A Case Study in Remote Learning for Refugees Presenter: Louise Krmpotic & Tonya Elliott (20 min) Teaching STEM Online: Current and Future (VIRTUAL) Presenter: Victoria Radvan (20 mins) An Online Non-Language Specific Translator Training Program: Filling the Gap in the Translation Market while Supporting the Community (VIRTUAL)
9:40 – 10:20 am Concurrent Session 5 Presebter: Patrick Maher (40 mins) Expanding possibilities: Moving work placement courses online Presenter: David Gelb (40 mins) eLearning Modules for Interactive Art and Design Presenter: Xiangying Hou & Jennifer Lock (20 mins) Language Teaching in Second Life: A Social Presence Approach (VIRTUAL)

Presenter: Cathy MacDonald (20 mins) Narrative Pedagogy in Action: Teaching Master of Nursing students in Qatar, Doha about Palliative Care from Nova Scotia Canada Using Distance Technology (VIRTUAL)

10:20 – 11:00 am Break CS 101
11:00 – 11:40 am Concurrent Session 6 Presenter: Maria Susy Rogers (40 mins)The Pedagogical Variation Model: Lifelong Learning and Teaching Presenters: Ashlee Consolo, Stephen Augustine, Emily Root & Kathy Snow (40 mins) We Built a Course and the World Came Presenter: Wendy Kraglund-Gaultier (40 mins) Call Bridging North and South, and East and West: An Encompassing Discussion on the Challenges of Organizing and Delivering Fully Online and Blended Learning in Canada
11:40 – 1:00 pm Lunch in the Atrium
1:00 – 2:00 pm Dr. Gráinne Conole, Professor and founder of e4innovation.co.uk – Keynote (B260-C)
2:10 – 3:30 pm Dr. Alan Davis, President, Kwantlen Polytechnic – Keynote (virtual) in (B 260-C)
3:30 – 3:50 pm Break
3:50 – 5:00 pm Panel Discussion CS 104 Presenters: WESTERN PANEL: Gale Parchoma, Marguerite Koole, Jay Wilson, Marlon Simmons and Jennifer Lock, EASTERN PANEL: Michael Power, Jane Costello, Wendy Kraglund-Gauthier and Sandy McAuley Towards the Finest Blend of Text and Voice in Graduate Online Learning: Current Practices -Western Canadian Panel
5:00 -5:15 pm Closing Plenary in CS 104